maanantai 20. toukokuuta 2013

Parsakeitto ja minttukerma


Kaunis vihreä parsanippu pääsi ostoskärryihini ja päätyi keitoksi alkupalalle. Eilen oli aika kuuma päivä ja puutarhahommien lomassa söin lopun keiton kylmänä. Melkeinpä parempaa kylmänä kuin kuumana! Minttukerma maustoi keiton suloisesti. Minttuja löytyy puutarhasta jo paljon. Koko eilisen päivän kaivelin niitä ihan juurineen, on nimittäin kurituksen aika. Ne ovat levinneet ihan mahdottomasti. Jatkossa aion olla huolellisempi karkulaisten kanssa.
  
Parsakeitto ja minttukerma
3–4:lle
 
500 g vihreää parsaa
pala purjoa
1 rkl voita
5 dl vettä + ½ tl suolaa 
tai 5 dl kasvislientä

Minttukerma
½ dl mintunlehtiä
1 tl sitruunamehua
1 dl kermaa

Huuhdo parsat ja poista puumainen osa tyvestä. Parsaa voi taivuttaa varoen, jolloin varsi katkeaa kiinteän ja huokoisen osan rajalta. Paloittele parsat pieniksi viipaleiksi.
Halkaise purjo pituussuunnassa kahtia, huuhdo hyvin ja viipaloi.
Kuullota purjoa voissa matalalla lämmöllä, kunnes se on pehmeää. Lisää vesi ja suola tai kasvisliemi ja parsaviipaleet. Keitä pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
Soseuta keitto sileäksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Hierrä mintunlehdet huhmareessa sitruunamehun kanssa aivan hienoksi.
Vaahdota kerma ja mausta mintulla.
Jos tarjoat keiton kuumana, tarjoa minttukerma erikseen. Jos tarjoat keiton kylmänä, jäähdytä hyvin ja tarjoa minttukermanokarella koristettuna.




Puutarhassa kukoistaa

Miten kesä tulikaan näin nopeasti? Nautin suunnattomasti puutarhani kevään ja alkukesän kukkijoista. Yksi suosikeistani on kirjopikarililja. Ehti kyllä joku muukin tästä viehkosta liljasta nauttia - mokoma liljakukko. Nyt pitää tuollaisia punapanssareita vahtia tarkkaan. Ihan komea olet, mutta minun liljojani et saa popsia!






12 kommenttia:

  1. Ihana keitto!
    Ottamasi puutarhakuvat ovat suloisia :)
    Mukavaa viikkoa sinulle! :)))
    / 16-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa on paljon nyt kuvattavaa. En vaan malttaisi, kun siellä on niin paljon vielä puuhaa.
      Samoin sinulle :)

      Poista
  2. Ihania luontokuvia taas :) Ja keitto kauniin näköinen ja varmaankin tosi herkullinen:) Ihana tuo kuva missä kukka ja punainen koppakuoriainen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen reaktioni tuosta ötökästä oli, että wau ihana. Sitten huomasin nuo syömäjäljet ja tajusin, että tyypistä on pian päästävä eroon. Tänään varjoliljassa oli neljä tyyppiä, päästin ne päiviltä. Eivät olleet onneksi montaa reikää ehtineet syödä. Herkkunsa kullakin!

      Poista
  3. Voi kun nämä sinun kuvasi ovat aina niin suloisia.:)

    VastaaPoista
  4. Hauska kuva tuo, missä pikarililja ihmettelee koreaa ötökkää! Nuo kukat ovat pienuudestaan huolimatta aikamoisia valloittajia. Mieleeni tulee niistä aina 20-luvun charleston-tytöt, en tiedä miksi.

    VastaaPoista
  5. Kirjopikarililja on kyllä takuuvarma ilostuttaja. Sit jaksaa kumartua ihastelemaan kerrasta toiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut niin lämpimiä päiviä, että tänään olivat jo melkein kuivuneet. Nyt sitten odottelen siemeniä ja toivon, että kylväytymiselle olisi hyvät olosuhteet. Taidan kyllä ostaa syksyllä lisää sipuleita.

      Poista
  6. Ehdinkin tässä ihmetellä, mikä söi ainoan kirjopikarililjani kukan...

    Voi, olet heittänyt minttuja pois. Olisin ollut iloinen vastaanottaja, jos olisin osunut kohdalle :-D

    Lämpimät terveiset ja iloa puutarhapuuhiin. Kohta koittaa vapaus virkavelvoitteista ja taivas aukenee - noin kuvaannollisesti; toivottavasti ei kirjaimellisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs heittänytkään! Täältä saat, laitan sinulle viestiä.

      Vapaus virkavelvoitteista kuulostaa taivaalliselta ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...