lauantai 3. syyskuuta 2011

Kaalilaatikko


Kauppojen laarit ovat pullollaan edullista kotimaista kaalia, metsät sieniä täynnänsä ja puolukatkin jo punoittavat. Nyt perinteinen kotiruoka maistuu! Lisään usein kaalilaatikkoon vähän sieniä, tähän liotin kuivattuja herkkutatteja ja niistä tuli ihana aromi.

Kaalilaatikosta on yhtä monta reseptiä kuin on tekijääkin. Tämä on sellainen helppo versio, jossa oikaisen mutkia. Ruskistan isossa kattilassa ensin jauhelihan ja sipulit, sitten lisään kaalit hautumaan. Ohraa en keitä etukäteen, vaan kaadan kypsentämättömänä vuoan pohjalle. Kun saan laatikon uuniin, tiskattavaksi jää vain leikkuulauta ja yksi kattila. Käytännöllistä, eikö vain?



Kaalilaatikko
(6:lle)

n. 1 kg keräkaalia
2 sipulia
2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 dl kuivattuja sieniä esim. herkkutatteja tai suppilovahveroita
n. 2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 - 2 tl meiramia
3- 4 rkl siirappia
1 ½ dl täysjyväohraa (Torino)

Pane kuivatut sienet likoamaan 2 dl:aan lämmintä vettä noin 15 minuutiksi.
Suikaloi kaali ja viipaloi sipuli.
Ruskista jauheliha ja sipulit isossa kattilassa öljytilkassa. Lisää noin 2 dl vettä sekä kaali vähin erin ja hauduta matalalla lämmöllä kunnes kaalisuikaleet ovat hieman pehmenneet, noin 20 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää mausteet ja kuivatut sienet liemineen.
Voitele iso uunivuoka. Ripottele ohra vuoan pohjalle ja kaada haudutettu kaaliseos liemineen ohran päälle ja sekoita hieman.
Paista kaalilaatikkoa uunin alatasossa 175 asteessa noin 1 ½ tuntia. Peitä vuoka kannella tai foliolla, kun pinta on saanut väriä. Paistamisen loppuvaiheessa voit kytkeä virran pois ja hyödyntää uunin jälkilämpöä. Mitä kauemmin maltat hauduttaa kaalilaatikkoa, sen maukkaampaa siitä tulee.
Tarjoa sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa.



Äsken kun päivitin tämän, koko sivupalkkini siirtyi aivan blogikentän alaosaan. Osaisiko joku auttaa? Miten saan sen takaisin?
Lisäys: Ongelma ratkesi. Jos blogiisi on ilmestynyt teksti: "kokeile päivitettyä blogger-liittymää", niin kannattaa kokeilla, jotta ei käy kuten minulle. Päivitin tekstini uudelleen ja vanha näkymä palautui.

13 kommenttia:

  1. ihanaa kaalillatikkoa...rakastan kaikkeia kaaliruokia...☺

    VastaaPoista
  2. Irmastiina,samat sanat, minunkin herkkua kaaliruuat:)

    VastaaPoista
  3. Kaalikkolaatikko on ihanaa. <3 Ja mainio idea laittaa sieniä joukkoon, en ollut koskaan ajatellutkaan.

    Osaisinkohan auttaa sivupalkin kanssa... Kokeile säätää marginaalin ja sivupalkin leveyksiä Ulkoasu-kohdasta mallin suunnittelutyökalusta. Älä kuitenkaan tallennta, ettet menetä mitään, vaan testaa esikatselulla. Toivottavasti toimii, kerran omassa kokeilublogissani (mulla on sellainen, se on suljettu kaikilta, kokeilen siellä joskus uusia juttuja, kuten banneria tai fonttien väriä) säädin noita leveyksiä. Toinen vaihtoehto on katsoa samasta ulkoasu-kohdasta, että onko siellä asetettu "gadgetit" blogin alalaitaan. Jos on, valitse toinen blogimalli Bloggerin vaihtoehdoista.

    Mukavaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
  4. Irmastiina: Olen lapsesta asti tykännyt kaaliruoista!

    Askartelin itte: Herkkua, herkkua kaikki kaaliruoat :)

    Katja: En kyllä ollenkaan ymmärrä mitä tapahtui. Nyt sain vanhan näkymän takaisin. Hallintapaneelin viereen oli ilmestynyt teksti: "Kokeile päivitettyä Blogger-liittymää", sinne menin ja tein jotain, ja sivu palautui ennalleen. Huh, kyllä säikähdin!

    VastaaPoista
  5. Juuri eilen söin loput kaalilaatikosta. Resepti on lähes sama, kuin sinulla, mutta en käytä ohraa. Jotkut laittaa riisiä, mistä en pidä laatikkoruoissa ollenkaan. Puolukkahilloakin saa joistain kaupoista täällä, mm. Ikeasta. Kaalilla vaan on taipumus kutistua uunissa ja aina se loppuu kesken.
    Ihania syyspäiviä!

    Tarja

    VastaaPoista
  6. Tarja: Minäkin päivittelin, että olisi pitänyt tehdä isompi annos, kun taas loppui kesken. Mokoma kutistuva kaali! Onneksi on tuo Ikea siellä, aika monta kertaa on pelastanut teidät pulasta :)

    Kirsten: Thanks. It really is delicious! A traditional finnish dish made of cabbage.

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä.Oikein hyvää laatikkoa tuli, vaikka sienet olivatkin hieman miedompaa tuoretta lampaankääpää.

    VastaaPoista
  8. Leena: Lampaankääpä sopii kaalin kanssa varmaan tosi hyvin myös :)

    VastaaPoista
  9. Löysin blogiisi googlatessani kaalilaatikon ohjetta ja nyt olen tehnyt tällä reseptillä kaalilaatikkoa jo kolmesti. Helppo resepti ja tosi hyvää tulee, vaikka sienet olenkin jättänyt pois. Ainut ongelma on, että ohjeen määrä ei millään riitä kuudelle, kun syön itse puolet heti laatikon valmistuttua. :D -Riina

    VastaaPoista
  10. Hei!
    Ihan pakko tulla kehumaan tätä kaalilaatikkoa, vaikka ohjeen julkaisemisesta on aikaa. Helppo valmistaa ja aivan parhaan makuista! Olen tehnyt monta kertaa. Sienet olen jättänyt pois, mutta laittanut sen sijaan porkkanaa. Ja tiskikoneeton todella arvostaa vähäistä astioiden käyttöä.
    -Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että laitat palautetta ja että kaalilaatikko on maistunut :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...